Dacă Simona Halep a fost pe drept numărul unu mondial la sfârșitul anului trecut este un subiect pe care ar fi mai bine să-l lăsăm în sezonul trecut, căci anul acesta este exclusiv despre încercările româncei de a umple lipsa mult-dezbătută a unui titlu Grand Slam. Despre cât de aproape a fost la Roland Garros, pentru a doua oară, și despre cât de devastatoare s-ar putea dovedi înfrângerea șocantă de anul trecut, în fața neclasatei Jelenei Ostapenko.

Halep a recunoscut deschis, vorbind sincer despre dezamăgirea zdrobitoare a incapacității sale de a câștiga o finală pe care a condus-o cu un set și 3-0, spunând că amintirile tentativelor de revenire după cele trei puncte de break din acel al patrulea game au fost cele care „o omoară”, după două săptămâni, când a revenit la Eastbourne. Chiar și atunci, se gândea încă la acel meci, noaptea înainte să adoarmă. Sau când încerca să adoarmă.

La fel i s-ar fi întâmplat oricui, căci înfrângerea a costat-o pe jucătoarea în vârstă acum de 26 de ani și locul unu mondial pentru prima dată. Au mai urmat alte trei șanse irosite înainte de a avea, în sfârșit, această onoare – prima de acest fel și pentru România – în semifinala de la Beijing, din octombrie, în ceea ce ea descrie ca fiind cea mai bună zi din viața ei.

Totuși, în acea după-amiază dureroasă din Paris, Halep nu avea cum să știe că va reuși în cele din urmă, la fel cum probabil și acum se întreabă dacă va reuși vreodată să câștige un turneu major.

Zgura de la Roland Garros pare a fi cea mai bună șansă a sa, desigur, iar sferturile de finală consecutive din 2014-2015 reprezintă același nivel la care a ajuns în Australian Open. Cap de serie numărul doi, Halep a fost supărată în runda de deschidere în ultimii doi ani, deși în 2017, împotriva lui Shelby Rogers, a fost incapacitată de o accidentare la genunchi, care a ținut-o pe tușă aproape două luni.

Totul a fost foarte diferit de data aceasta: pentru început, Serena Williams nu a participat, și a beneficiat de statutul de favorită pentru prima dată. După un sezon atât de intens, Halep s-a recuperat și s-a relaxat, luând o pauză de patru săptămâni, după ce a obținut 1-2 în meciurile de la WTA Finals din Singapore, apoi a desfășurat un antrenament solid cu antrenorul australian Darren Cahill, înainte de a-și relua jocul în Asia și a câștiga cel de-al 16-lea titlu de carieră la Shenzhen.

„Am ieșit aproape în fiecare zi împreună cu prietenii mei, nu m-am gândit la tenis, nu am făcut nimic, nu m-am gândit la locul unu mondial”, a declarat Halep pentru WTA Insider Courtney Nguyen din Shenzhen.
„A fost un pic mai multă (atenție) în România. Acum, din moment ce sunt nr. 1, sunt mulți oameni în jurul meu, merg la restaurant și proprietarii achită nota de plată, totul s-a schimbat, sa fiu sinceră. Darren a mers cu mine la cină – a stat 12 zile în România – și nu am plătit niciodată. A zis că sunt o parteneră ieftină. A fost amuzant.”

Halep a insistat, de asemenea, că gândul principal care îi ocupase mintea atât de mult în 2017 a „dispărut”. „Am atins-o, am văzut cum este și nu mai contează, vreau doar să câștig meciuri. Am stabilit că în acest an nu avem obiective. Singurul meu scop este să fiu mai bine pe teren. Să încerc să câștig fiecare meci pe care îl joc, fără alte clasamente, fără alte lucruri. Doar să mă simt bine.

„După părerea mea, am făcut o treabă minunată anul trecut, a fost un an dificil, foarte intens, trebuie să-mi reîncarc bateriile, trebuie să simt fiecare meci, să simt fiecare turneu, să nu mă mai gândesc la rezultate, pentru că asta am făcut anul trecut și a fost destul de greu.”

În altă parte, dezbaterea va continua, căci Halep este – după Jelena Jankovic (2008) și Caroline Wozniacki (2010-11) – cea de-a treia jucătoare nr. 1 mondial care conduce în clasament, la sfârșitul anului, fără a fi câștigat unul dintre turneele majore.

Happy to be back in Melbourne ? #myteam#bestteam ?

Публикация от Simona Halep (@simonahalep)

Dacă antrenorul Serenei Williams, Patrick Mouratoglou, este printre cei care susțin o schimbare a sistemului de clasare pentru a-i recompensa mai mult pe cei care au rezultate în turneele de mare șlem, atunci, pentru a păstra aceeași logică, Martina Navratilova consideră că primul loc este cel mai bun succes. „Pentru a fi numărul 1, trebuie să fii mai bun decât oricine altcineva, să câștigi un Slam, trebuie doar să fii mai bun ca șapte jucători”, a declarat fost stea a tenisului pentru o înregistrare WTA de anul trecut.

Halep o va descoperi pe prima dintre cele șapte, când extragerea pentru Open va avea loc joi seara la Melbourne Park. Numele ei va fi pe prima linie din cele 128, acesta fiind un teritoriu nefamiliar, iar echipamentul ei nu va mai fi furnizat de Adidas, după expirarea recentă a acordului de susținere încheiat pe patru ani.

Deocamdată, aspectul echipamentului nu a fost rezolvat, dar marca Halep este puternică. Deținătoarea unuia dintre cele mai bune revere din lumea tenisului este rapidă și atletică, dedicată și hotărâtă să-și îmbunătățească serviciul, printre altele, după ce și-a schimbat deja mentalitatea într-un moment de transformare în Miami.

În timp ce încă mai urmărește un titlu major, apreciata româncă a sărbătorit, pe bună dreptate, obținerea altuia. „Sunt într-un loc în care nu am fost niciodată”, a declarat Halep în Singapore. Și datorită fericirii. Și datorită sentimentelor mele despre tot ceea ce s-a întâmplat în acest an. Cred că a fost cel mai bun an de până acum și după ce am avut atât de multe momente dificile, am reușit să mă întorc mai puternică. Deci, da, este foarte plăcut și sigur nu voi uita niciodată.”