Daneza Caroline Wozniacki a învins-o pe românca Simona Halep, câștigând primul său titlu la un turneu de mare șlem și redobândind clasarea pe locul 1 mondial la Australian Open. Jucătoarea cap de serie numărul doi a câștigat cu 7-6 (7-2) 3-6 6-4 în condiții de joc dificile, reușind că pună mâna pe un titlu major la cea de-a 43-a încercare.

La nouă ani după prima sa înfrângere într-o finală Grand Slam și la 17 luni după ce ajunsese pe locul 74 mondial, daneza a reușit. „Am visat atât de mulți ani la acest moment, și faptul că sunt aici azi este un vis devenit realitate,” a declarat Wozniacki.

A dream come true!! @australianopen champion and new world #1 ??

Публикация от Caroline Wozniacki (@carowozniacki)

Victoria înseamnă că mâine jucătoarea de 27 de ani o va înlocui pe Halep pe primul loc în clasamentul mondial.

De două ori pretendentă la titlul US Open, Wozniacki devine prima daneză care câștigă un titlu de Grand Slam la individual. Halep, la rândul său, spera să pună capăt așteptării pentru primul său titlu major, pe care să-l adauge la calitatea de numărul unu mondial, dar acum a pierdut finala Australian Open, la fel ca alte două finale de French Open.

„Sigur că sunt tristă, dar Caroline a fost mai bună decât mine,” a declarat ea. „Lupt și mai am mulți ani în față, astfel că sper că mă voi mai întâlni cu o provocarea ca cea de azi.”

„Mă voi bucura cu adevărat de acest moment” – Wozniacki, fericită că a încheiat așteptarea pentru un titlu Grand Slam

Finala trebuia să înceapă la ora 19:30, ora locală, dar condițiile au fost groaznice, cu temperaturi de peste 30 C până târziu în noapte și umiditate sufocantă.

Ambele jucătoare au avut un parcurs dificil până în finală, salvând mingi de meci de-a lungul drumului lor, iar uneori părând la un pas de extenuare pe când se agățau cu dinții de setul final.

Wozniacki a câștigat pe merit primul set în tie-break, după ce i-a scăpat printre degete un avantaj de 4-1, iar Halep a părut să aibă probleme când a solicitat îngrijiri din partea medicului la jumătatea celui de-al doilea set.

Totuși, după ce i s-a măsurat tensiunea arterială, românca s-a întors pe teren și și-a adjudecat trei din următoarele patru ghemuri, câștigând setul cu un forehand victorios.

Regula privind căldura a fost în vigoare pentru situația în care oricare dintre jucătoare ar fi dorit să o folosească, iar Halep a profitat de aceasta pentru a opri jocul timp de 10 minute și a le permite ambelor finaliste să plece de pe teren, în căutarea aerului condiționat.

Halep avea deja peste 13 ore petrecute pe teren în timpul turneului, în timp ce Wozniacki – care a salvat două puncte de meci împotriva Janei Fett în runda a doua – se apropia de 12 ore.

Setul final a fost un uriaș test pentru trup și minte, rezultând un meci de tenis incendiar. După un dublu break pe serviciu pentru a-și mări avantajul, Wozniacki a părut că a ratat încă o dată șansa la un titlu de Grand Slam când a căzut la scorul de 4-3 în setul decisiv și a avut nevoie de tratament la pentru o accidentare la genunchi.

În schimb, Wozniacki a fost cea care a profitat de moment, jucând superb ultimele trei ghemuri. Cu Halep care servea acum ca să rămână în competiție, abilitățile splendide în apărare ale lui Wozniacki au forțat, în cele din urmă, o greșeală într-un punct de meci, lăsând-o pe daneză lată și în lacrimi pe terenul Rod Laver Arena.

Wozniacki a petrecut 67 de săptămâni ca numărul unu în carieră, dar au trecut șase ani de când a ajuns ultima dată pe aceste culmi, și patru ani de la cea de-a doua și ultima sa finală de Grand Slam.

Pe vremea când căzuse până pe locul 74 mondial, în 2016, puțini au fost cei care au crezut că se va mai bate vreodată pentru titluri majore.

Se impunea o schimbare de abordare, iar împreună cu tatăl și antrenorul ei, Piotr, au dezvoltat un stil mai agresiv, care a propulsat-o înapoi în vârful ierarhiei.

Cu un forehand și backhand mai rapide, un serviciu mult îmbunătățit și o strategie de joc bazată mai mult pe ofensivă decât pe apărarea atletică, Wozniacki a urcat din nou în clasamente.

Cele șase finale jucate în 2017 au demonstrat progres, în ciuda întrebărilor dacă putea să facă și ultimul pas, dar victoria de la Tokyo, iar apoi, cea mai mare victorie din carieră, la WTA Finals, au pus-o pe făgașul perfect pentru 2018.

„Nu în ultimul rând aș dori să-i mulțumesc tatălui meu, care mi-a stat alături de când aveam șapte ani,” a declarat Wozniacki. „Am avut suișuri și coborâșuri, dar mi-ai fost alături la fiecare pas.”