Trei handbaliste cunoscute au fost acuzate săptămâna aceasta de dopaj. Scandalul vine chiar înaintea Campionatului Mondial și poate afecta echipa națională.

Cine sunt handbalistele suspectate de dopaj?

Bianca Bazaliu, Cristina Laslo și Daciana Hosu (inițial vehiculându-se numele Dariei Bucur), handbaliste ale echipei Corona Brașov, au fost notificate de Agenția Națională Antidoping că sunt suspectate de dopaj. Jucătoarele ar fi apelat la o terapie cu laser intravenos, ce se află pe lista procedurilor interzise de WADA.

Practic, procedura constă în montarea unui cateter în venă în care este poziționat un dispozitiv laser care expune sângele la un fascicul luminos și care ajută la refacerea mai rapidă după un efort sau la vindecarea accelarată a leziunilor.

Reacția clubului nu a întârziat să apară:

”Decizia de a se face acest tratament a fost luată după s-a discutat atât cu clinica respectivă cât şi cu medicul echipei şi după ce ni s-au dat asigurări procedura nu este interzisă. Suspiciunea care planează asupra noastră este foarte gravă iar implicaţiile sunt foarte mari, din acest motiv trebuie să facem totul pentrtu a demonstra că suspiciunile sunt nejustificate.” a declarat Liviu Dragomir.

Care sunt efectele acuzațiilor?

Clubul Corona Brașov a folosit această terapie de refacere cu laser intravenos la o clinică la finalul lunii trecute și dacă se va dovedi că întreaga echipă a folosit această metodă interzisă, echipa riscă să aibă toate rezultatele anulate pentru sezonul în curs.

Atât Bianca Baziliu cât și Cristina Laslo fac parte din lotul României pentru Campionatul Mondial și sunt și ele într-o situație destul de dificilă.

Este foarte greu de crezut că cele două vor face deplasarea la Campionatul Mondial.  Dacă se va  dovedi că acuzațiile aduse sunt adevărate, fetele ar putea fi suspendate până la 4 ani. Dacă sportivele nu au fost înștiințate despre efectele tratamentului pedeapsa poate fi de doi ani.

Momentan, cele două handbaliste vor rămâne în România pănă vor primi un răspuns oficial.

 Campionatul Mondial de handbal feminin va avea loc în Japonia între 30 Noiembrie și 15 Decembrie.