Este posibil să vă amintiți de Oțelul Galați, dar, dacă nu sunteți fan Manchester United, sunt foarte mici șanse să fie cazul.

Petrecându-și majoritatea existenței ca și club dintr-o ligă inferioară a României, Oțelul nu este foarte cunoscut dincolo de granițele internaționale. Dar, în 2011 a câștigat un prim titlu al României, iar oțelarii, după cum mai sunt cunoscuți, au fost catapultați pe scena europeană.

Într-adevăr, pentru jucătorul local Laurențiu Petean, născut chiar în Galați, a fost un vis devenit realitate.

„Am reușit să câștig campionatul cu Oțelul Galați, echipa orașului meu natal. Fiecare jucător își dorește să câștige un campionat: și să faci asta cu echipa ta favorită este incredibil,” a declarat el pentru The Independent.

ferguson-vs-otelul-galati

„A fost o surpriză mare pentru toată lumea, nimeni nu se aștepta să câștigăm pentru că suntem o echipă mică din România. Dar echipa și antrenorul Dorinel Munteanu au făcut diferența”.

Dar Petean s-a retras din fotbal săptămâna aceasta.

Fostul fundaș a vorbit despre modul în care declinul fotbalului românesc se reflectă în declinul Oțelului, echipă aflată acum pe ultimele locuri din campionat, la doar cinci ani după cea mai frumoasă zi. Cluburile din întreaga parte superioară a clasamentului au în mod regulat probleme în a-și plăti jucătorii, asta dacă reușesc să îi plătească, lăsând întregul sport din această țară deschis aranjamentelor de meciuri și influențelor externe.

„Este ușor de înțeles că există o mare tentație de a lua bani [din motive necinstite], pentru că majoritatea jucătorilor nu sunt plătiți. Până acum, doar CFR Cluj și Steaua București erau cluburi serioase, care puteau garanta salarii regulate jucătorilor lor. De aceea există meciuri aranjate și jucători și antrenori corupți”.

Proaspăt alimentat cu banii Champions League și cu amintirile alături de cele mai bune echipe din Europa, patronul Oțelului a băgat banii în buzunarul propriu și a dispărut. Ar fi fost șocant pentru fanii români dacă nu s-ar mai fi întâmplat deja recent același lucru.

Se pare că devalizarea echipei este mai normală decât plata datoriilor către jucători.

Și astfel, după ce a plecat de la Oțelul și a trecut de la un club la altul, luându-și banii doar la anumite intervale de timp, când finanțele echipei o permiteau, Petean a discutat cu mama sa și a decis să pună capăt.

„Nu am niciun ban, am jucat 23 de ani doar de plăcere: și nu pot juca fotbal 100 de ani.’

petean

„Mama mea este bolnavă de cancer și ultima mea echipă nu mi-a plătit salariul de cinci luni, așa că am decis să nu mai joc fotbal și să-mi găsesc un loc de muncă cu salariu regulat.

„Am scris echipei, pentru că am vrut ca ei să știe că iubesc echipa și că mi-a făcut plăcere timpul petrecut acolo. Sufletul meu nu era pregătit pentru asta, dar cred că așa e viața”.

Viața lui este acum în Freiburg, Germania, și presupune să locuiască împreună cu un fost coechipier, Bogdan Spătaru, care și el abia își duce traiul la clubul local de liga a zecea, SV Jechtingen. Noua vocație a lui Petean este de a lucra la un hotel local pentru a-i plăti mamei sale tratamentul împotriva cancerului.

„Acum sunt în Freiburg, lucrez la un hotel. Fac de toate.”

Viața de acum a lui Petean este foarte diferită. De la schimbarea camerelor la curățarea lor, povestea lui este una tristă, dar nicidecum izolată în lumea distrusă a fotbalului românesc, o lume din care pleacă cu mult curaj și regrete.