Fotbalul românesc este în doliu, după ce unul dintre cei mai carismatici antrenori ai săi, a încetat din viață. Ionuț Popa s-a retras din activitate în urmă cu un an și trei luni, iar astăzi a plecat spre o lume mai bună la vârsta de doar 67 de ani.

Cariera lui Ionuț Popa

Născut la Pesac, în judeţul Timiș, la data de 17 aprilie 1953, Ionuț Popa a evoluat pentru Poli Timișoara, Unirea Sânnicolau Mare, Brăila, Vagonul Arad, Aurul Brad și Victoria Ineu.

S-a orientat, până la urmă, spre cariera de antrenor, Victoria Ineu fiind prima echipă pe care a condus-o. Următoarele pe listă au fost Zădăreni, Strungul Arad, UTA Arad, Motorul, Telecom, Pecica și Indagrara. “Nea Popică” a promovat UTA în Liga 1, în 2012 și a fost, de asemenea, ultimul tehnician cu această reușită. Ulterior, a antrenat și FC Bihor, Jiul Petroșani, Politehnica Iași, CSMS Iași, CS Mioveni, Național Sebiș, Șoimii Pâncota și ACS Poli Timișoara.

Ultima experiență în fotbalul românesc a cunoscutului antrenor a fost la UTA, unde a ocupat funcția de director tehnic. Aici, a lucrat din aprilie 2018 până în iunie 2019. Ultimul meci la care a participat Ionuț Popa în calitate de antrenor al UTA a fost împotriva formației ACS Poli Timișoara, pe 9 martie 2019, când elevii lui s-au impus pe cu 2-1. De atunci, Ionuț Popa nu a mai fost prezent la niciun joc oficial.

Declarațiile savuroase ale marelui antrenor

Ionuț Popa va rămâne în amintirea tuturor fanilor fotbalului pentru declarațiile sale savuroase. Antrenorul era numit Ion Creangă pentru carisma sa.

Iată câteva dintre cele mai amuzante declarații:

”Am făcut o pregătire centralizată, pentru că am făcut-o în centrul orașului, la Timișoara.”

” Am avut o discuție cu mama, care m-a certat și mi-a spus să nu o fac de râs în Cupa Ligii. Mi-a zis să mă port frumos cu copiii. Mă mai duc astăzi pe la mama și mă sfătuiesc cu ea, dar mi-e frică să nu mă certe. Dacă vom câștiga trofeul, i-l dau ei”

“În urmă cu 7-8 ani, eram chiar un bărbat frumos. Ca un actor care are pojar sau scarlatină”

”Nu le dau liber și am să mă răzbun pe ei așa fotbalistic. Am să-i calc în picioare în aceste două săptămâni ca să înțeleagă ce e fotbalul”

”Și englezii și alte campionate joacă din 3 în 3 zile. Dacă știam că e așa, făceam pe dracu în patru să mă duc în Anglia să fiu antrenor”

Reacțiile oficialilor

Reacțiile cluburilor dar și ale prietenilor povestitorului fotbalulului românesc nu au întârziat să apară.

UTA Arad a anunțat pe pagina sa de Facebook decesul fostului ei antrenor. Aceștia au postat o poză alb negru cu Ionuț Popa însoțită de mesajul ”Ionuț Popa ne-a părăsit! Dumnezeu să-l odihnească-n pace!”

După UTA, Poli Iași a reacționat și ea pe pagina sa de Facebook. Poli și-a schimbat sigla de la pagina oficială de Facebook în alb și negru, ca simbol al doliului pe care îl poartă după decesul lui Ionuț Popa.

”Toată suflarea „alb-albastră” este în doliu. Dumnezeu să te odihnească în pace, Ionuț Popa!”, a scris Politehnica Iași.

Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal au transmis și ele condoleanţe familiei antrenorului Ionuţ Popa:

“Unul dintre cei mai importanţi antrenori din istoria ultimelor decenii din fotbalul românesc, Ionuţ Popa, a încetat din viaţă, la doar 67 de ani. Fost jucător de reală valoare, Ionuţ Popa s-a dovedit un antrenor de clasă, la FC Bihor, Jiul, Poli Iaşi, CS Mioveni, Poli Timişoara şi UTA Arad. Liga Profesionistă de Fotbal transmite condoleanţe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a declarat într-un comunicat de presă LPF publicat pe site-ul său oficial.

De asemenea, Federaţia Română de Fotbal a notat la rândul ei într-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook: “Fostul fotbalist şi antrenor Ionuţ Popa s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 67 de ani. Federaţia Română de Fotbal regretă dispariţia sa şi transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor. Dumnezeu să îl odihnească în pace”.