Curtea Supremă a Spaniei a menținut decizia unei instanțe judecătorești din Barcelona care l-a condamnat pe starul Barcelonei, Lionel Messi, și pe tatăl său, Jorge Horacio Messi, la 21 de luni de închisoare pentru fraudă. Atacantul argentinian în vârstă de 29 de ani a fost acuzat de o fraudă de 6,14 milioane de dolari australieni, provenind din impozite între anii 2007 și 2009.

Anul trecut, Messi și tatăl său au pierdut dosarul cu trei capete de acuzare în domeniul evaziunii fiscale. După ce au fost găsiți vinovați, au fost condamnați la 21 de luni de închisoare, respectiv li s-au aplicat amenzi de 2,5 milioane de dolari australieni și 2 milioane de dolari australieni. Miercuri, sentința lui Jorge a fost redusă la 15 luni, după ce Messi a returnat suma de bani constituită ca fraudă.

Messi, în vârstă de 29 de ani, și tatăl său au fraudat sistemul fiscal spaniol cu aproximativ 6,3 milioane de dolari australieni între 2007 și 2009 folosind organizații proxy pentru a evita impozitarea veniturilor rezultate din drepturile de imagine ale jucătorului.

Cel mai probabil, Lionel Messi și tatăl său nu vor face închisoare

Conform legii spaniole, executarea sentințelor la închisoare cu o durată mai mică de doi ani, cu excepția situației când există infracțiuni anterioare, sunt de obicei suspendate, la discreția Curții Supreme. Conform ziarelor spaniole, cel mai probabil cei doi Messi nu vor merge deloc la închisoare.

În timpul ședinței de miercuri a instanței judecătorești, Messi a insistat că el nu a fost la curent cu deciziile financiare ale tatălui său. „Eram concentrat să joc fotbal. Am avut încredere în tatăl meu și în avocații pe care i-am ales să se ocupe de afacerile noastre. Nicio clipă nu m-am gândit că m-ar putea dezamăgi,” a declarat atacantul argentinian.

Conform publicației The Daily Mail, tatăl lui Messi „a spus că un consultant juridic i-a spus că practica era legală” și, în cele din urmă, sentința sa a fost redusă cu 6 luni. „Inspectorii fiscali au depus mărturie în timpul judecării cazului că au găsit dovezi că tatăl lui Messi a folosit companii din țări precum Uruguay, Elveția și Belize pentru a micșora impozitul pe veniturile jucătorului din drepturi de imagine,” menționează articolul în continuare.

Lionel Messi, considerat adesea ca cel mai bun jucător al generației sale, a încheiat sezonul La Liga ca cel mai bun marcator, cu 37 de goluri. Real Madrid, după ce a câștigat campionatul la distanță de trei puncte, o va întâlni acum pe Juventus în finala Champions League ce va avea loc în Cardiff în cursul acestei luni.