În fiecare an, mai mulți bani par să intre în fotbal, jucătorii costă mai mult și li se plătesc niște salarii uimitoare. Mulți jucători au salarii de milioane în fiecare an, dar dincolo de asta, jucătorii câștigă foarte mulți bani prin intermediul unor sponsorizări și oferte de sponsorizare. Drept rezultat, câștigurile lor sunt adesea mult mai mari decât salariile lor.

Cu aproximativ zece ani în urmă, salariile de top se învârteau în jurul sumei de 29,5 milioane de dolari, dar limita a crescut masiv, pe măsură ce mai mulți bani au inundat piața din cauza contractelor interne și internaționale de televiziune, a comerțului cu articole sportive, a proprietarilor bogați și așa mai departe.

În ultimii ani, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi au dominat fotbalul. Nu numai că au câștigat nouă din ultimele zece premii de Jucător al Anului, dar au și cele mai mari salarii din sport.
În ultimii patru ani, Ronaldo de la Real Madrid a fost cel mai bun jucător de fotbal din lume. În 2017 el a câștigat incredibila sumă de 93 milioane de dolari, mai mult decât aproape orice alt atlet profesionist din lume.

Majoritatea banilor, 58 milioane dolari, au provenit din salariul său și din bonusuri înainte de impozitare. În aceeași perioadă, jucătorul FIFA al anului a fost cel mai bun marcator al echipei și și-a ajutat echipa să câștige titlul ligii spaniole și UEFA Champions League. Pentru a avea o perspectivă asupra veniturilor lui Ronaldo, LeBron James, cel mai bine plătit jucător din NBA și considerat unul dintre cei mai buni jucători, a câștigat 31 milioane de dolari jucând pentru Cleveland Cavaliers în acest sezon, iar per total, din toate contractele sale, a câștigat 86 milioane de dolari, deci semnificativ mai puțin decât Ronaldo.

Datorită unui nou contract pe care Ronaldo l-a semnat anul trecut, în vigoare până în iunie 2021, va continua să câștige aproape aceeași sumă pentru următorii trei ani. În iunie 2021, el va avea 36 de ani și a spus deja că dorește să semneze un alt contract și să continue să joace până la patruzeci de ani.

În plus față de salariul său, Ronaldo a câștigat încă 35 de milioane de dolari prin intermediul unor contracte de sponsorizare. El a ajutat la promovarea unei game uriașe de companii, printre care se numără PokerStars, Nike, Tag Heuer, Clear pentru bărbați, Herbalife, XTrade, Nubia, Pestana, Sacoor Brother și gama de lenjerie de corp CR7. Doar banii din aceste tranzacții sunt suficienți pentru a-l pune pe Ronaldo în topul celor patru cei mai bine plătiți jucători de fotbal.

Ronaldo este de departe cel mai popular sportiv din lume. El are un număr incredibil de 275 milioane de adepți pe Facebook, Instagram și Twitter, dar și un aeroport internațional care îi poartă numele. Prin urmare, s-ar putea spune că este slab plătit. Compania de evaluare socială a mass-media Hookit a constatat că, datorită prezenței imense a lui Ronaldo în media, a creat pentru sponsorii săi, în perioada iunie 2015 – 2016, o valoare impresionantă de 176 de milioane de dolari. Aceasta reprezintă o rentabilitate impresionantă de 449% pentru investiția în el, fără a lua în considerare televiziunea, industria tipărită și alte mijloace de informare în masă.

În decembrie anul trecut, în urmă cu doi ani (2016), Nike i-a oferit lui Ronaldo o majorare a contractului și o susținere pe toată durata vieții în valoare de 1 miliard de dolari. Aceasta este a treia afacere de acest gen pe care a făcut-o Nike, după James și Jordan. Cu toate acestea, având în vedere că Ronaldo a generat un venit masiv de 474 milioane dolari pentru Nike în 2016, prin intermediul a doar 329 postări pe social media, este posibil ca compania să fi obținut partea leului din această afacere.

Coechipierul lui Ronaldo și câștigătorul a cinci trofee de Jucător al Anului, Lionel Messi, s-a clasat pe locul doi ca și venituri încasate anului trecut. A câștigat un total de 80 milioane de dolari, un pic mai puțin decât coechipierul său. Messi mai are un an din contractul său de joc, în baza căruia primește 50 de milioane de dolari ca salariu și bonusuri. În ultimul sezon, Messi a marcat în La Liga un maxim de 53 de goluri și a dat pase decisive pentru alte 16, în 52 de meciuri de club. Prin urmare, pare mult mai probabil ca în curând să i se ofere un nou contract, cu condiții similare cu cele ale lui Ronaldo, mai ales că el este considerabil mai tânăr.

?????????? ?? Leo Messi (@leomessi)

Nu a fost nicio surpriză când Adidas a reînnoit un acord pe viață cu Messi la doar câteva luni după ce a fost anunțat contractul uriaș al lui Ronaldo cu Nike. Adidas este sursa a jumătate din veniturile obținute de Messi pentru recomandarea unei companii, în valoare de 27 milioane de dolari. A devenit o parte mai importantă a contractelor sale comerciale, după un contract de 5 ani cu ES Sports, care l-a dus pe Messi de patru ori pe coperta celebrului joc video FIFA.

?????????? ?? Leo Messi (@leomessi)

Chiar dacă Wayne Rooney este în amurgul carierei sale, el rămâne încă un jucător cu venituri semnificative. În 2007, atacantul lui Manchester United, în vârstă de 21 de ani, câștiga impresionanta sumă de 17 milioane de dolari pe an (20,3 milioane de dolari, ajustare în funcție de inflație). Faptul că el este încă pe teren un deceniu mai târziu, deși nu are același statut, este o mărturie a puterii sale de a rămâne în mijlocul acțiunii. În loc să fie un puști de la mijlocul anilor 20 în permanenta atenție a tabloidelor, Rooney este astăzi un mândru familist și își expune în mod regulat pe social media viața alături de soția și cei trei copii ai lor.

Anul trecut, Rooney a câștigat 23,6 milioane de dolari, din care 17,6 dolari a fost salariul său, iar celelalte 6 milioane au venit prin intermediul unor contracte de sponsorizare, inclusiv cu Nike. Chiar dacă a devenit cel mai bun marcator al lui United din toate timpurile, cu 253 de goluri înscrise în sezonul trecut, el a părăsit echipa la sfârșitul sezonului și a acceptat o reducere semnificativă a salariului atunci când s-a mutat la Everton. Detaliile exacte ale noului său contract nu sunt cunoscute, dar se crede că valorează în jur de 20 de milioane de dolari.

Great talk and laugh with this legend today ?? @paul_gascoigne8

?????????? ?? Wayne Rooney (@waynerooney)

În total, cei 20 de jucători din topul veniturilor obținute anul trecut, au câștigat din salariu și bonusuri aproximativ 413 milioane de dolari, și alte 162 milioane de dolari din contracte de publicitate, ceea ce ne duce la un total de 575 milioane dolari. În topul celor douăzeci, majoritatea sunt din Premier League (opt) și șapte sunt din La Liga. În mod deloc surprinzător, fiind cele mai populare ligi din lume, cluburile din aceste două ligi au cele mai mari medii salariale per jucător. Conform cifrelor din Sporting Intelligence Annual Global Sports Salaries Survey 2016, salariul mediu în EPL a fost de 3,2 milioane de dolari, iar salariul mediu în La Liga a fost de 1,6 milioane de dolari.

Manchester United a fost echipa de fotbal care a plătit cele mai mari salarii anul trecut, cu cel mai mare salariu mediu de 7.616.400 de dolari. Unul dintre motive a fost transferul lui Zlatan Ibrahimovic în iulie 2016. Atacantul a părăsit Paris Saint-Germain și a câștigat un salariu și bonusuri în valoare de 27 milioane de dolari în următorul sezon. În combinație cu veniturile sale de la sponsori precum Volvo, Vitamin Well și linia personală de îmbrăcăminte de antrenament, AZ, Ibrahimovic a câștigat anul trecut un total de 32 milioane de dolari. De asemenea, pe lista celor mai bine plătiți jucători este și coechipierul său Paul Pogba. Pogba s-a transferat de la Juventus pe Old Trafford și a fost parțial tentat de contractul generos oferit. El a câștigat 17,2 milioane de dolari, jucând în 49 de jocuri și înscriind 9 goluri, cu alte 6 pase decisive. El are, de asemenea, un contract pe 10 ani cu Adidas, care se presupune că valorează aproximativ 45 de milioane de dolari.

Great talk and laugh with this legend today ?? @paul_gascoigne8

?????????? ?? Wayne Rooney (@waynerooney)

Toți jucătorii prezentați până acum sunt din ligi europene. Cu toate acestea, în ultimii ani, fotbalul pe bani mulți s-a răspândit și în străinătate, iar pentru că președintele Chinei, Xi Jinping, urmărește să transforme sportul într-o prioritate națională, o sumă imensă de bani a intrat în fotbalul chinez. Jinping dorește să facă din China o țară aptă să se califice, găzduind și câștigând Cupa Mondială și, ca urmare, există acum jucători din Super Liga chineză printre cei mai bine-plătiți.

Atacantul brazilian Hulk s-a transferat de la Zenit din prima ligă rusă la Shanghai SIPC și primește un salariu de 19,1 milioane de dolari. În plus, datorită sponsorizării Mizuno, câștigurile sale au totalizat 20,1 milioane de dolari.

În mod similar, Graziano Pelle a făcut trecerea de la Southampton la Shandong Luneng. Contractul său de doi ani și jumătate i-a adus o impresionantă sumă de 17,1 milioane de dolari și a câștigat încă 1 milion de dolari prin sponsorizări.

Participarea la meciurile de fotbal chineze este în continuă creștere, iar anul trecut a fost semnat un acord pentru drepturile de televiziune pe 5 ani cu China Sports Media, susținut de stat. Acest lucru a dus la intrarea în ligă a sumei suplimentare de 1,22 miliarde. Drept urmare, pare foarte probabil că clauzele de transfer și salariile din China vor crește rapid în următorii ani.

Cei mai bine plătiți jucători din2017

1. Cristiano Ronaldo – 93 de milioane de dolari
2. Lionel Messi – 80 de milioane de dolari
3. Neymar – 37 de milioane de dolari
4. Gareth Bale – 34 de milioane de dolari
5. Zlatan Ibrahimovic – 32 de milioane de dolari
6. Wayne Rooney – 23,6 milioane de dolari
7. Luis Suarez – 23,3 milioane de dolari
8. Sergio Aguero – 22,6 milioane de dolari
9. James Rodriguez – 21,9 milioane de dolari
10. Paul Pogba – 21,2 milioane de dolari
11. Angel Di Maria – 20,5 milioane de dolari
12. Hulk – 20,1 milioane de dolari
13. Thiago Silva – 20 de milioane de dolari
14. Eden Hazard – 18,9 milioane de dolari
15. Graziano Pelle – 18,1 milioane de dolari
16. Yaya Toure – 18,1 milioane de dolari
17. Cesc Fabregas – 18 milioane de dolari
18. Robin van Persie – 17,8 milioane de dolari
19. Gerard Pique – 17,7 milioane de dolari
20. Mesut Ozil – 17,5 milioane de dolari