În perioada 13-18 noiembrie, ediția cu numărul 16 a competiției Homeless World Cup a avut loc în Mexic, Mexico City. Printre echipele participante s-a regăsit și reprezentativa României, aceasta fiind a 11-a oară când echipa noastră participă la un turneu final.

România a început cu dreptul competiția, reușind să câștige meciul de debut împotriva echipei naționale din Țara Galilor, dar în clasamentul final băieții lui Mihai Rosus au ocupat doar locul 18 din 40.

Deși prima ediție a avut loc în anul 2003, această competiție a prins amploare în ultimii ani, după ce partidele au început să circule pe internet.

Competiția are loc în fiecare an și, pe lângă faptul că se adresează persoanelor fără adăpost, aceasta se remarcă prin regulile de joc ușor neobișnuite. Mai exact, fiecare echipă de fotbal care participă la Homeless World Cup, fie masculină sau feminină, este formată din patru jucători, acest număr incluzând și portarul. De asemenea, meciurile durează 14 minute, câte 7 minute fiecare repriză.

Homeless World Cup este o competiție de fotbal dedicată în exclusivitate celor care își trăiesc viața pe străzi. Participanții trebuie să aibă cel puțin 16 ani și să îndeplinească unul dintre următoarele criterii: să fi fost persoane fără adăpost la un moment dat, în ultimul an; să își câștige traiul ca vânzători stradali; să fie solicitanți de azil; să fie persoane aflate în programe de reabilitare pentru dependenții de droguri și alcool și care au fost fără adăpost la un moment dat, în ultimii doi ani.

Unul dintre principiile turneului este acela de a transforma fotbalul într-un limbaj universal și de a ajuta oamenii străzii, care au trăit diferite traume, să se recupereze prin intermediul sportului. Mihai Rosus, conducătorul lotului României a declarat că acest campionat este o activitate bună pentru oamenii străzii, pentru că îi ajută să stea departe de probleme. „Sportul te învață să fii mai disciplinat. Trebuie să lucrezi în echipă și nu poți să faci pe teren tot ce te taie capul” a adăugat timișoreanul.

Ocupanetele primelor trei locuri în clasamentul final de anul acesta sunt: 1.Mexic, 2.Chile și 3.Ungaria.