CLUJ (calificările europene pentru Cupa Mondială FIBA 2019) – Unul dintre principalele obiective ale noului sistem competițional al FIBA este de a introduce în joc talente noi. România a procedat exact așa în calificările din noiembrie pentru Cupa Mondială.

Fiind una dintre țările care are nevoie de sânge tânăr, după ce a pierdut toate cele cinci partide disputate în campania lor FIBA EuroBasket 2017, antrenorul României, Zare Markovski, a făcut apel la tineri, iar aceștia au răspuns.

În cea de-a doua partidă, disputată acasă, la Cluj, împotriva Olandei, Georges Darwiche și Bogdan Nicolescu, membri ai echipei românești care a câștigat în vară Divizia B a Campionatului european U20, au fost în teren minute bune și au arătat evoluții puternice în partida câștigată de români cu 75-68.

După ce au participat la primul meci de calificare cu Italia, pe 24 noiembrie, finalizat cu vicoria azurilor cu 75-70, dar fără un impact semnificativ, cei doi au fost mult mai eficienți împotriva olandezilor.

Darwiche, de 19 ani, a jucat 19 minute și a înscris 6 puncte, a reușit 2 recuperări, o pasă de punct, o preluare și un blocaj, în timp ce Nicolescu, în vârstă de 20 de ani, a marcat 9 puncte și a reușit 4 recuperări în doar 16 minute.

Markovski spune că jucătorii nu numai că au dovedit încredere în eforturile lor, dar i-au inspirat și pe ceilalți.

„Imaginați-vă cât de mult entuziasm vor continua să lucreze mâine la antrenament, exersând formulele de joc, poate așteptând următorul meci la echipa națională”, a spus Markovski.
„Trebuie să confirmi în fiecare zi. Nu contează dacă ai 30 de ani și celălalt are 19. Trebuie să confirmi în fiecare zi că ești mai bun decât celălalt.

„Dar în situația în care un jucător de 19 ani arată că poate rămâne pe teren, este o mare reușită pentru echipa națională a României și este un exemplu pe care tinerii trebuie să îl urmeze.”
Timpul de joc în meciurile din campionatul intern nu este întotdeauna acordat tinerilor jucători, dar Markovski ia deciziile privind timpul de joc după evaluarea performanțelor de la antrenamente.

„Știu cât de mult joacă în campionatul intern”, spune el. „Citesc statisticile. (dar) nu trebuie să mă gândesc la asta.

„Dacă aș continua să mă gândesc la asta și dacă ar fi trebuit să joace aceleași minute pe care le-au jucat în campionatul național, nu am putea face nimic mai mult, nimic mai bun.”
„Așa că trebuie să încercăm să obținem rapiditate, prospețime în mișcare și, poate, să le arătăm celorlalți jucători tineri, care nu sunt acum la echipa națională, ci poate la echipele naționale mai tinere, că dacă lucrează și joacă ca Darwiche, de exemplu, vor juca și ei la națională.”