Lionel Messi și Cristiano Ronaldo vor avea case noi în aproximativ trei ani, atât Barcelona, cât și Real Madrid anunțând-și planurile pentru modernizările stadioanelor actuale, fiecare în valoare de mai multe milioane de euro. Sportsmail analizează planurile de modernizare ale celor două super arene.

Cine a făcut designul noilor stadioane?

b1

Barcelona:

Planurile spectaculoase ale lui Norman Foster au condus detașat în 2007, dar, în cele din urmă, compania japoneză Nikken Sekkei și designerii catalani Joan Pascual – Ramon Ausio Arquitectes au fost cei care au câștigat contractul.

r1

Real Madrid:

Arhitecții germani GMP Arckitekten și companiile catalane de design L35 și Ribas&Ribas se află în spatele planurilor pentru Real Madrid. Ribas din Ribas&Ribas este, de fapt, titular al unui card de membru al Barcelonei, sub numele de Josep.

Locație

b2

Barcelona:

Nu pleacă nicăieri. Vor fi în continuare la o aruncătură de băț de faimoasa stradă cu o lungime de 7 mile, Avenida Diagonal.

m2

Real Madrid:

Similar, vor rămâne în centrul orașului lor gazdă, pe Paseo de la Castellana.

Ce capacitate vor avea noile stadioane?

b3

Barcelona:

Capacitatea va crește de la 98.772 la 105.000. Adăugarea de scaune noi face mult mai plauzibilă închiderea unei părți a stadionului pe parcursul desfășurării lucrărilor.

r3

Real Madrid:

Rămâne la puțin peste 81.000. Vor fi 3.000 de scaune noi, dar ele le vor înlocui pe cele vechi, astfel că nu va surveni nicio schimbare de capacitate.

Cât va costa?

Barcelona:

390 de milioane de Euro pentru stadionul în sine, dar, dacă se adaugă și prețul pentru Espai Barca, arena unde va juca echipa de baschet, costul total ajunge la 600 de milioane de Euro.

Real Madrid:

Prețul final ar trebui să fie pe undeva pe la 400 de milioane de Euro.

Când vor începe lucrările?

Barcelona:

Lucrările sunt stabilite să înceapă la finalul acestui sezon.

Real Madrid:

Lucrările ar putea începe chiar în mai 2017 dacă, așa cum se speră, locuitorii orașului nu se vor opune ultimei versiuni a planurilor. Având în vedere că obiecțiunile inițiale au fost soluționate, planurile nu ar trebui să mai întâmpine nicio opoziție. Apoi, va avea loc o procedură de licitație, firma de construcții a lui Perez, ACS, neluând parte la aceasta.