Șeful ligii spaniole a fost reclamat de Manchester City și Paris Saint-Germain, miercuri, după ce a criticat finanțarea a două cluburi de către proprietarii lor din statele din Golf.

Președintele La Liga, Javier Tebas, a recurs, în fața cadrelor de conducere din fotbal, la o convenție din Manchester, la o analogie grosolană pentru a reproșa celor de la PSG conduita lor din cursul ferestrei de transfer din vară.

Cât s-a aflat în orașul nordic englez, Tebas și-a aruncat veninul și asupra modului în care City împrumută jucători noului său club-frate din Spania, Girona. Tebas a fost înfruntat rapid de conducerea City din Abu Dhabi, în cursul unei ședințe.

Tebas a criticat deja echipele PSG deținute de City și Qatar, în scrisori trimise la UEFA, luna trecută, acuzând cluburile de „dopaj financiar” și de încălcarea regulilor Financial Fair Play (onestitate financiară) prin exagerarea sponsorizărilor provenite din propriile lor țări natale.

City i-a replicat lui Tebas printr-o declarație neobișnuit de dură, la câteva ore după ce s-a întâlnit, vineri, cu Ferran Soriano, colegul său spaniol, directorul executiv al clubului.

„Declarația d-lui Tebas conține informații greșite”, a spus City, „iar anumite părți din ea sunt pură ficțiune.”

În cursul conferințelor de presă din Manchester, de miercuri dimineață, Tebas a acuzat City că trimite ieftin jucători la Girona, asigurându-se astfel că clubul spaniol nu trebuie să suporte povara financiară a împrumuturilor pentru a se conforma reglementărilor interne.

Tebas a pretins că La Liga a intervenit pentru a se asigura că Girona plătește în mod corespunzător pentru cei cinci jucători împrumutați de City în cursul ferestrei de transfer din vară, ai căror proprietari – City Football Group – au cumpărat recent un pachet de 44,3% din acțiunile clubului spaniol.

Pere Guardiola, fratele lui Pep, directorul City, este directorul administrativ al Girona Fotball Group, care a cumpărat un pachet egal de 44,3% din acțiunile clubului.

„După cum este de așteptat, Manchester City Football Club și City Football Group au solicitat consilierea legală corespunzătoare și vor acționa conform acesteia”, a spus City, cu privire la comentariile lui Tebas.

În Franța, PSG a fost susținută de liderul ligii, care a atacat criticismul lui Tebas.

Clubul francez a bătut recordul la transferuri, cumpărându-l pe Neymar de la Barcelona pentru 222 milioane EUR (262 milioane USD), privând La Liga de unul dintre jucătorii cei mai talentați. În Manchester, Tebas a comparat PSG cu cineva care se ușurează în piscină atunci când a discutat modul în care clubul ar fi finanțat acest transfer.

Liga franceză a declarat că „dezaprobă cu fermitate comentariile ofensatoare”.